Cinsellik, Metilasyon, Üreme Sistemi

Üreme Sistemi, Cinsellik ve Metilasyon

Çağımızın en büyük sorunlarından biri herkesin bahsetmekten bile çekindiği cinsel yaşam ve üreme sistemi üzerine yaşanan hastalıklardır. Günümüzde buna modern yaşam tarzı ile birlikte artan stres yükü ve enerji azlığı da eşlik etmektedir. Eşler arasında ilişkisel sorunlara neden olan bu durumu güçlü metilasyon destekleri kullanarak aşabilmek mümkün olabiliyor. 

İçindekiler;

Cinsellik, Üreme ve Metilasyon

Kısırlık(infertilite), Cinsel yaşam kalitesi ve Cinsel problemler bu yüzyılda giderek artmaktadır. Mutlu evlilikler, soyun devamı ve insanoğlunun var olma ve varlığını sürdürebilme çabası cinselliği ve kısırlığı giderek daha çok önemsenen bir problem haline getirmektedir.

Kadınlarda endometriosis, pcos gibi kadınsal şikayetler kısırlık için büyük risk teşkil etse de çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık %70’inde spermin metilasyonuna ait bir sorun olduğu düşünülmektedir(1).Bu çocukluk çağından ergenliğe kadar geçen sürede erkeğin üreme organlarındaki gelişim bozukluğuna bağlı  da olabilir, sperm üretim kalitesine de.

Spermin oositi dölleyerek(fertilize) embriyoyu oluşturabilmesi için, kadınlarda da erkelerde de genlerinin sağlıklı biçimde ifade edilmesi (ekspresyon) ve  genlerinin bazılarının sakinleştirilmesi(inhibisyonu) gerekir. Genin inhibe edilmesi çok değerlidir, çünkü o genin çalışması durumunda spermatogenezde bazı basamakları baskılaması(imprinting) söz konusu olabilir. Bu genlerin hangilerinin baskılanacağına göre çocuğun genotipinin  veya fenotipinin hangi ataya(soy) benzeyeceği ile sonuçlanır.  Örneğin  dedesine benzeyebilmesi için nenesinden gelen genlerin inhibe edilmesi gibi. İşte bu ideal genin seçilmesindeki karar anına “genomik imprinting” adı verilir(2).

Genomik imprinting eksikliğinde normal embriyo gelişimi gerçekleşemez (3,4,5). Sağlıklı bir metilasyon ile mümkün olan bu işlem olmazsa embriyo da olmaz. Yani  anormal seksüel gelişim ve üreme bozuklukları da metilasyon basamaklarına hayati olarak bağlı sistemlerdir. Üstelik cinsel isteksizliğin altında yatan hormonal dengesizlik ve nörotransmitter eksikliğinin metilasyon ile derin bağlantısını henüz anlatmadık bile(6).

Metilasyonun aksi ise “demetilasyon”, yani sitozine
bağlanmış olan metil grubunun kalkarak, o genin tekrar
fonksiyonuna başlayabilmesidir. DNA üzerindeki
genlerin metile ve demetile olması emriyonun oluşması için olmazsa olmazdır. Metilasyon ve Demetilasyon döngüsünün sağlıklı tekrarı  yeterli metil donörleri(metil vericiler) ve kofaktör işlev gören aktif vitamin ve minerallerin desteği ile mümkündür.

Dailyvit MethylMix İçeriğindeki metillenmiş(aktifleştirilmiş) vitamin ve mineraller ile aksamış metilasyon basamaklarına destek amaçlı tasarlanmış bir multivitamin ve mineral kombinasyonudur. Tek başına Methylmix pekçok vitamin ve mineralin eksikliğinin giderilmesine metilasyon işlemine ihtiyaç duymadan katkıda bulunur.

Bu vitamin ve minerallerin eksikliklerinin giderilmesi ile üreme sisteminde ve cinsel yaşamda  hatırı sayılır olumlu ilerlemeler yaşanmaktadır.

KAYNAKLAR

1. Cisneros FJ. DNAmethylation and male infertility. Front Biosci
2004;1:1189-200.

2. Paulsen M, Ferguson-Smith AC. DNAmethylation in genomic
imprinting, development, and disease. J Pathol 2005;195:97-
110.

3. Barton SC, Surani MA, Norris ML. Role of paternal and maternal
genomes in mouse development. Nature 1984;311:374-376.
4. Surani MA, Barton SC, Norris ML. Development ofreconstituted
mouse eggssuggestsimprinting ofthe genome during gametogenesis.
Nature 1984;308:548-550.
5. Drewell Lab Biology Department University of Nevada, Reno
Homepage http://unr.edu/homepage/rdrewell/index.html

6. M.Atasoy (2018). Fonksiyonel Tıp Kitabı.

Geri git

Bir cevap yazın