Genel, Metilasyon

Metilasyon Bozuklukları

   Metilasyon bozuklukları aksaklıklarının altta yatan pek çok nedeni olabilmektedir. Ancak ilginç olan bu problemlerin yarısından fazlasının yine ebeveynlerde veya anne karnında gerçekleşen metilasyon kusurlarından kaynaklı olmasıdır. Örneğin yeşilliklerden aldığımız Folik asidin aktifleştirilerek metil folata dönüşümünün  hem kendisi metilasyondur,  hemde bu dönüşüm MTHFR geni ile kodlanır. Yani atalarında bu gende bir mutasyona sahip olan kişi Folatı aktifleştiremez Daha detaylı öğrenmek istediğiniz bir konu varsa bize iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde daha fazla içerik için diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz. 

   Günümüzde her 3 kişiden birinde ya bu gen kaynaklı ya da çevresel faktörlere bağlı olarak bu gende hasar meydana geliyor. Bu gen hasarı da bir metilasyon kusuru ile gerçekleşiyor. Yani hem tavuk yumurtadan çıkıyor, hem de yumurta tavuktan. Metilasyon bozuklukları pek çok nedenle sekteye uğrasa da aktifleştirilmiş  metil dönörlerinin varlığı ile bu bozukluk büyük ölçüde aşılabilir. Aşağıda metilasyon bozukluklarını başlatan faktörleri tek tek inceleyebilirsiniz.

Metilasyon Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?

  1. Ağır Metaller : Cıva, kurşun, asetaldehit, arsenik (5)
  2. Çevresel Toksinler : Hava kirliliği, su kirliliği, Zirai İlaçlar, Plastikler, Evdeki Mobilyalar, mefruşatlar, kıyafetler,  Deterjanlar, sentetik kokular vs. (5)
  3. İlaç Kullanımına Bağlı Olarak : Antasitler,metotraksat, metformin(DAO inhibitörü), anestezik nitröz oksit, doğum kontrol hapları, karbamazepin vd. (5)
  4. Genetik ve Epigenetik Faktörler- Mutasyonlar-Polimorfizimler : MTHFR, GSTM1, PEMT vd. (5)
  5. Metil verici(metil donörü) kofaktör yetersizliği : Sindirim ve Emilim Problemleri, Bağırsak disbiyosisi(SİBO), Veganlık ve Şok Diyetler gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanan vitamin, mineral ve koenzim eksiklikleri.
  6. Mental Durum : Stres, uykusuzluk, kötümserlik, aşırı iş yükü. (5)
  7. Serbest Radikaller : Peroksinitrit, Hidroksil, Süperoksit (5) (bir kısmı kuaförlük malzemeleri)
  8. Sigara : “B3 vitamini” veya “nikotinik asit” olarak da bilinen niasin, metiyonin döngüsünü yavaşlatmasıyla bilinir. Sigara bulunan nikotin işte bu sebeple bir metil blokörüdür.
  9. Alkol : Alkol tam bir metil hırsızıdır. Folat seviyelerini düşürerek ve metiyonin sentaz (MS) enzimini inhibe eder. Vücudun en kıymetli antioksidanlarından olan glutatyonun rezervlerini de süratle tüketir.  Alkol bağımlılığı durumunda düzenli olarak metil donörleri takviyesi kesinlikle yapılmalıdır.
  10. Kahve Tüketimi ve Kahve Ekstraktları : Kahve tüketimi kanda bulunan metilasyon donörleri olan aktif B vitaminlerinin idrarla kaybını arttırmaktadır. (6)
  11. Hareketsiz yaşam: Klinik bulgular hareketin homosisteini düşürücü etkisi olabileceği düşündürmektedir,  ancak yapılan bir çalışmada çok yoğun aerobik egzersizler yapmak kan homosistein seviyesini yükseltirken direnç egzersizlerinin düşürücü etkisi olabileceğini göstermiştir. (7)
  12. Bakteriler ve Enfeksiyonlar : İnflamasyona neden olarak metilasyon donörlerinin hızlı bir şekilde tükenmesine neden olurlar.

Metilasyon Bozuklukları Sonucu Görülen Hastalıklar Nelerdir?

  1. Psikiyatrik Hastalıklar: Depresyon, Anksiyete, Panik Atak, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Bipolar Bozukluk, Şizofreni.
  2. Histamin İntoleransı
  3. Hipertansiyon ve Homosistein Yüksekliği 
  4. Alerjiler ve Besinsel İntolerasyonlar
  5. Astım- Kronik Bronşit- KOAH
  6. Kanser Görülmesinde Artış
  7. Otoimmün Hastalıklar
    1.        Hashimoto Hipotiroidi
    2.        Graves Hipertiroidi
  • Tip 1 Diyabet
  1. Çölyak Hastalığı
  2. Crohn Hastalığı
  3. Ülseratif Kolit
  • Otoimmün Atrofik Gastrit
  • Addison Hastalığı
  1. Primer Bilier Siroz
  2.        Kronik Aktif Hepatit
  3. Membranöz Glomerulonefrit
  • Otoimmün Hemolitik Anemi
  • Pernisiyöz Anemi
  • Otoimmün Trombositopeni
  1. MS (Multipl Skleroz)
  • Myastenia Gravis
  • Good Pasture Sendromu
  • Erkeklerde Otoimmün Kısırlık(Otoimmün Orşit)
  • SLE (Sistemik Lupus Eritematozus)
  1. Romatoid Artrit
  • Sjögren Sendromu
  • Psöriazis(Sedef Hastalığı)
  • Polimiyozit
  • Dermatomiyozit
  • Reiter Sendromu
  • Skleroderma
  • İltihabi Miyopati
  • Sistemik Sklerozis
  • Poliarteritis Nodoza Vb)
  1. Normal Tiroid Hastalıkları
  2. Detoks Kapasitesinde Azalma
  3. Uyku Bozuklukları
  4. Kronik İnflamatuar Hastalıklar (Enflamasyon)
  5. Diyabet, Metabolik Sendrom
  6. Gut Hastalığı, Kanda Üre Yüksekliği
  7. HDL Düşüklüğü
  8. Ateroskleroz, Kalp Krizi , Kalp Damar Hastalıkları
  9. Beyin Damar Hastalıkları ve Felçler 
  10. Hormonal Bozukluklar ve Adet Düzensizlikleri
  11. Endometriozis – Polikistik Over Sendromu (PCOS)
  12. İnfertilite (Doğurganlıkla İlgili Problemler-Kısırlık), Sık Düşük Yapma(folat metilasyonu bozukluğu), Doğum Kusurları(Nöral Tüp Defekti- Spina Bfida, Otizim, Disleksi vb)
  13. Sindirim Sistemi Sorunları (IBS, SIBO, Sızıntılı-Geçirgen Bağırsak(leaky gut) gibi)
  14. Kronik Yorgunluk ve Enerji Azlığı, İsteksizlik
  15. Fibromiyalji ve Kronik Ağrılı Durumlar
  16. Migren, Baş Ağrısı
  17. Otizm, Çocukluk Çağı Öğrenme Bozuklukları, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite(DEHB)
  18. Alkol ve Madde Bağımlılıkları
  19. Parkinson Hastalığı
  20. Alzheimer- Demans Hastalıkları

Eğer sizde de yukarıda sıraladığımız hastalıklardan bir  veya birkaçı varsa bu hastalıklara yol açan sebeplerin arasında metilasyon sorunları da olabileceğini bilmenizi isteriz. 

Peki Bu Hastalıklar Metilasyon İle Nasıl İlgisi Oluyor?

Metilasyon protein sentezi için gereklidir. Önemli biyokimyasal işlemlerde rol alan enzimler de protein yapısındadır. Hatta pek çok vitaminin aktif halleri de koenzim formdadır. Metilasyonun aksaması enzim yapımını da aksatır ve geniş yelpazedeki birçok önemli biyokimyasal işlemin yürütülmesinde aksamalara sebep olur.

Metilasyon hücre bölünmesi üzerine doğrudan etki yaratır.   Metil grubu DNA ve RNA’nın yapımında görev alır, genlere bağlanarak bazı genleri aktive eder .Metilasyon eksikliği birçok gen için aktifleşme problemi yaratır(3)

  Metilasyon ayrıca fosfolipit sentezi için de gereklidir ve periferik sinirlerin dışını çevreleyen miyelinin yapımında rol alır. Bu nedenle Alzheimer, Demans ve Diğer pek çok bilişsel(kognitif) rahatsızlıkta yine hayati önem arz eder. Yazının girişinde modumuzu değiştiren ve  sinir hücreleri tarafından iletişim kurmak için kullanılan seratonin, dopamin gibi pek çok nörotransmitter yapımının  da metillenme aracılığı ile olduğunu hatırlatmak isteriz.

Vücutta antioksidan görevi üstlenen glutatyon, enerji eldesinde kullanılan SAMe, Ağır metal temizliği yapan metallothionein hepsi ama hepsinin eldesi metilasyonla mümkündür. Diğer metilasyon yazılarımızı okumak için tıklayın.

Bir yanıt yazın